RSS Feed

Dacă Eminescu trăia făcea rap!

Nu ştiu ce credeţi voi despre cultura din zilele noastră,dar eu cred că e loc şi de mai bine.

O să trec direct la subiect. După cum bine ştiţi,nu ne mai aflăm în secolul 19,în care marii poeţi şi prozatori erau tipi cu barbă,graşi,şi care trăgea dintr-o pipă,care scriau o poezie tristă care apoi să o publice ziarului(care la vremea aceea chiar era citit) şi care foloseau opiu pentru că nu aveau inspiraţie.Unii dintre ei erau consideraţi romantici,şi nu pentru că erau buni la flirt,ci pentru că admirau femeia ca fiind centrul universului(şi prin ‘admirat’ adică se holbau la ea,nu îi spuneau nimic şi fugeau pe câmp şi se imaginau cu ea în braţe).Ştiţi voi,tipi ca Eminescu,Alecsandri,Bacovia şi mulţi alţii,care la vremea aceea erau şmecheri cu rimă pe hârtie.

Acum vremurile s-au schimbat,trăim în secolul 21 chiar,mare majoritate din poeţi au dispărut.Însă nu ştiu de ce cultura zilelor noastră ne obligă să studiem arta acestori tipi care s-au dus,când tineretului îi place rap-ul.Rap-ul oameni buni,hip-hop,cum vrei să-i spui.Nu înţeleg de ce nu îl băga în partea cu ‘operele lirice’,pentru că până la urmă tot poezie este.Rima,măsura,ritmul sunt total diferite de cele ale contemporanilor,însă tot creaţie în versuri este.Ce-i drept,mai tot ce e rap de orice fel este vulgar,dar dacă asta îl defineşte,cine îl poate schimba?Eu aş vedea tineri învăţând mai cu drag arta poeziei studiind pe cei vii,care au ceva 10 ani în spate.

Oricum,şi poezia la fel ca şi rap-ul a avut perioade,la începutul `90 tot rap-ul era despre cartier,poveşti de viaţă,copilărie şi prietenie.După 2005 a suferit ceva transformări,scriindu-se deja despre romantic,dragoste,droguri.Oricum la noi nu s-ar fi numir prozatori,ci Ghetoo Dacii(rapperi români),iar pe veterani îi ştie toată lumea,de la Paraziţii,Cedry2k ,BUG Mafia până la Nimei Altu` şi Puya.

Poate dacă rap-ul ar fi fost studiat încă din şcolile liceului să zicem,fanii muzicii s-ar îndrăgosti de gen şi aşa ar fi dispărut rasă din zilele noastre numită popular ‘cocalari’,care nu înţeleg sensul muzicii fără instrumentaţie şi fără horocăieli.

Sunt sigur şi de faptul că dacă Eminescu ar fi trăit,nu numai că ar fi făcut rap ca să se întreţină,dar nici nu s-ar fi dus la facultate,şi mai presus,ar fi fost tund scurt!

 

Reclame

10 responses »

 1. Poetu e poet,rapperu e rapper….ai putea zica ca „poet” e ala care canta underground mai degraba,sti tu tipul caruia ii zice MC(Maestru de Ceremonii) gen Cedry2k.Cel putin asta e parerea mea 🙂

  Răspunde
 2. Ai dreptate, mai bine rap in scoala decat poezii . Pe Bacovia si Blaga nu ii suport deloc, mai bine ma dau cu capul de perete .

  Răspunde
 3. Daca ai citi mai mult decat literatura obligatorie din scoala, nu ai mai trage aceasi concluzie. Arghezi si Bacovia faceau „rap” acum 80 de ani. Eminescu este promovat exagerat in scoala si doar cu opere care-s invechite, dar nu asta-i toata opera lui.
  Deliric1 e genial in anumite piese, dar mai are nevoie de ceva substrat sa ajunga un poet, dupa orice standard ai defini poetul.

  Răspunde
 4. Pingback: Recomandarile zilei: linkuri promovate | BlogAwards

 5. interesant argumentul tau dar imi permit sa spun ca nu este corect. poezia de secol XIX si XX (limba romana a evoluat greu) facea referire la cultura, la istorie, romantismul in literatuta nu inseamna doar femeie. in opinia mea cei care canta rap nu pot fi comparati cu cei care creeaza idei si curente de gandire. eu cred ca rapperi astia, cu tot cu mesajele lor care (din cate stiu eu) prin mesajele lor, nu aduc ceva constructiv ci doar critica societatea si oamenii vor iesi incet – incet din spatiul public (asa cum s-a intamplat cu manelistii).

  Răspunde
  • poate ca am gresit eu la partea de poezie,iar critica din versul rapperului este esentiala pentru ca arata defectele omenirii de azi(cum facea poetii pe atunci,simplu si logic)

   iar manelistii inca n-au iesit din spatiul public..

   Răspunde
   • arata defecte, pe-astea pot sa le arat si eu care nu ma pricep la muzica dar ce aduc ei in loc? ei nu se gabdesc la asta iar, in opinia mea, acei poeti de secol xix si xx aveau si o astfel de viziune. pentru mine manelistii s-au dus din spatiul public (desi mai vad afise cu unele concerte organizate de primarie iar arrtistii invitati sunt manelisti)

 6. „…iar pe veterani îi ştie toată lumea,de la Paraziţii,Cedry2k ,BUG Mafia până la Nimei Altu` şi Puya.” Puya a asuns nasol acum…oricum toti trebuie sa mancam o paine nu?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: